HRVATSKI  //  ENGLISH

aSTONE by Aquaestil

 • Karakteristike

  Materijal ASTONE je potpuno homogen po cijeloj svojoj strukturi, ne razdvaja se u slojevima, otporan je na termalne šokove i udarce. Stabiliziran je na UV zrake, a toplinu podnosi bolje od većine drugih materijala tako da ga kratka izloženost temperaturi kao npr. pepeo cigarete ili vruće ulje neće oštetiti.

  Ovaj materijal potpuno je neosjetljiv na većinu kemikalija te potpuno neporozan, što ga između ostalog, čini idealnim i za bolnice, labaratorije i liječničke ordinacije.

  OBRADA

  ASTONE je iznimno fleksibilan materijal koji je pogodan za  različite vrste obrade: rezanje, piljenje, bušenje, brušenje, formiranje u razne oblike i bešavno spajanje . Materijal se strojno obrađuje uporabom karbidnog alata. Površinski sloj može imati sjajni ili mat efekat, a ovisi o izabranim abrazivnim sredstvima i sredstvima za poliranje.  Zbog svega toga, ASTONE je idealan materijal za dizajnersku obradu, te ćemo pri izradi i obradi ASTONE materijala rado Vaše zamisli sprovesti u djelo.

  Za radne površine preporučamo mat efekat zbog visoke otpornosti na habanje, dok su sjajne i visoko sjajne površine više dekorativne.

  Uz visoke tehničke kriterije današnjice, ASTONE u potpunosti zadovoljava i onaj najbitniji – higijensko-zdravstveni. S obzirom da se radi o poptuno neporoznom materijalu, bakterije i gljivice nemaju mogućnost razvoja, što garantira sigurnost ovog materijala sa mikrobiološkog stajališta. Kada ASTONE izgleda čist, on je uistinu čist.

  HIGIJENSKI ASPEKT

  Kod primjene u kupaonicama i sanitarnim prostorima u kombinaciji s integralnim umivaonikom od istog materijala koji su međusobno zaljepljeni bez vidljivog spoja, u potpunosti je spriječeno zadržavanje prljavštine te eventualni razvoj gljivica čime su omogućeni najviši higijenski standardi.

  EKOLOGIJA

  Proizvodnja ASTONE materijala ne zagađuje okoliš i ne ispušta stakleničke plinove, a sam materijal može se direktno reciklirati. ASTONE je ispitan od strane IGH te Zavoda za javno zdravtsvo grada Zagreba. Shodno tome, spomenuti materijal nije štetan po zdravlje i ne sadrži nikakve opasne supstance, prema standardu ISO 9001 i 14001. Ovaj materijal spada u skupinu samogasivih materijala (negorivost klase B), te u odnosu na druge usporivače gorenja ne oslobađa otrovne ili korozivne plinove.

   

   

                                                                Tehničke karakteristike materijala ASTONE

         Vrsta ispitivanja      Metoda   ispitivanja     Rezultati ispitivanja   Jedinica mjere
  Gustoća ISO/DIS 1183 1,650-1750 kg/m³
  Prekidno istezanje EN ISO 527 24,4 MPa
  Prekidno istezanje EN ISO 527 1,9 %
  Modul elastičnosti EN ISO 527 2150 MPa
  Čvrstoća na savijanje EN ISO 527 41,6 MPa
  Čvrstoća na tlak EN ISO 527 99,1 MPa
  Udarna žilavost po "Charpy-u" ISO 179 3,6-4,5 kJ/m²
  Tvrdoća po "Barcol-u" EN 89 58-62 °Bc
  Ponašanje u vatri DIN 4102-1                   Klasa B1  
  Koeficijent linearnog toplinskog istezanja -15 do 50 C αt = 45 x 10^-5        K-¹

  ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE

  Jednostavno se čisti i održava redovitom uporabom spužve i vode, odnosno sredstva za odmaščivanje (npr. sredstva za pranje suđa). Također je moguće čišćenje alkoholom ili sredstvima za čišćenje keramike. Za uklanjanje kamenca preporuča se spužvica namočena u ocat ili sredstva za čišćenje na bazi octa, odnosno limunske kiseline. Nakon čišćenja površinu je potrebno obrisati suhom krpom. Savjetujemo Vam da površinu dodatno zaštitite od nečistoća zaštitnim sredstvima na bazi voska koja se inače upotrebljavaju za zaštitu akrilnih, poliesterskih i kamenih površina.

  • Za svakodnevno čišćenje:
  Iako tekućina ne može prodrijeti u ipak je najbolje nastalu mrlju smjesta obrisati mekanom krpom. Mrlju isperite toplom vodom i za čišćenje upotrijebite mekanu krpu od mikrovlakana i obični deterdžent ili sredstva za čišćenje (Pril, Cif, Mr. Muscle, Meglio, Ajax isl.) koja se koriste u kućanstvu. Uvijek čistite kružnim pokretima.
   
  • Za tvrdokorne mrlje:
       
       a) kao što su mrlje od kave, čaja, voćnih i povrtnih sokova, crvenog vina,kečapa tinte, kemijska olovke, boja ...itd.) prolivenu mrlju smjesta obrišite mekanom krpom i isperite je toplom vodom. Za mat površine upotrijebite krpicu za čišćenje (Vileda Glitzi, Scotch‐Bride) i očistite razređenim bjelilom (3:1) ili
  finim abrazivnim sredstvom za čišćenje koje je primjereno i za nehrđajući čelik. Površinu nekoliko puta saperite toplom vodom i obrišite mekom suhom krpom. Za čišćenje sjajnih površina upotrebljavajte meku krpu i fino polirno sredstvo.
     
      b) vodeni kamenac, minerali Na površinu raspršite sredstvo koje se u kućanstvu koristi za odstranjivanje kamenca (sredstvo za čišćenje kupaonice) ili kuhinjski ocat i ostavite da djeluje 2‐3 minute. Uzmite meku krpu od
  mikrovlakana i neko vrijeme trljajte po površini kružnim pokretima. Površinu nekoliko puta isperite toplom vodom i obrišite mekom suhom krpom.
   
  • Ogrebotine i zarezi:

  Kako je ASTONE homogen po cijelom presjeku, površina se može potpuno obnoviti a manje mrlje i zarezi se s lakoćom odstranjuju. Dublje zareze i ogrebotine treba izbrusiti brusnim papirom granulacije 180‐220 dok ne nestanu. Nastavlja se brušenjem granulacijom 320 ‐ 400 pa 600. Zatim cijelu površinu očistite finijim abrazivnim sredstvom za čišćenje. Sjajne površine potrebno je brusiti do granulacije šmirgl papira 600 ‐ 800 ili više. Za ravnomjernu površinu proizvoda potrebno je izbrusiti sve vidljive površine. Taj postupak zahtijeva iskustvo, stoga Vam savjetujemo da to prepustite obučenim radnicima.

   

  • Za umivaonike i sudopere:
   
  Jednom ili dva puta tjedno na umivaoniku i sudoperu izvedite njegu za uljepšavanje. Za odstranjivanje svih masnih i drugih mrlja koje nastaju prilikom uobičajene pripreme hrane upotrijebite jača sredstva za čišćenje površina. Pripremite sprej sa 3/4 kućnog bjelila na bazi klora i ¼ vode te pripremljenu mješavinu raspršite po površini i ostavite da djeluje 10 minuta.
  Nakon obavljenog postupka površinu saperite tekućom toplom vodom i obrišite mekom krpom. Istom otopinom bjelila i vode možete i napuniti umivaonik ili sudoper i ostaviti da djeluje 10 minuta. Nakon obavljenog postupka površinu temeljito saperite tekućom toplom vodom i obrišite mekom suhom krpom.